vrijdag 26 september 2008

Punjene lignje voor februari!!!

Punjene lignje, gevulde pijlinktvis uit Kroatie!
Ingrediënten voor vijf personen:

* 15 middelgrote inktvismantels, zowat 10 cm lang en de armen (tentakels) van de inktvis
* een derde kopje visbouillon
* een kwart kopje broodkruim
* een derde kopje gehakte ui
* een half kopje olijfolie
* vijf knoflookteentjes, fijngehakt
* een kopje gehakte gare scampi's (alt. stukjes krabbevlees of gepelde garnaal)
* twee eetlepels gehakte peterselie
* een geklutst ei
* een kopje tomaten in blokjes gesneden (buiten seizoen bij voorkeur uit blik)
* twee geperste knoflookteentjes
* een twijgje rozemarijn of een twintigtal rozemarijnnaaldjes
* een kopje droge witte wijn
* peper en zout naar smaak

Spoel de schoongemaakte inktvis grondig en dep droog. Snij de tentakels in fijne stukjes. Meng de visbouillon met het broodkruim. Verwarm de oven voor op ongeveer 170 tot 180 °c.

Fruit de ui lichtjes bruin in een derde van de olie. Voeg de fijngehakte look en de tentakels toe en gaar op een matig vuur. Voeg nu ook de peterselie, de stukjes scampi, het ei en het geweeke broodkruim toe. Goed mengen en voeg peper en zout naar smaak toe. Warm het nog een drietal minuutjes door, tot het ei begint te binden. Neem meteen van het vuur en vul er de inktvismanteltjes mee.

Prik het open uiteinde van de mantels dicht met een stokje. Braad de gevulde mantels even zachtjes aan in de rest van de olijfolie. Plaats de gevulde inkvis in een ovenbestendige en ingevette schotel, meng de wijn, de tomaat, de geperste look en de rozemarijn, peper en zout naar smaak en breng even aan de kook.

Overgiet de gevulde inktvis in de ovenschotel met deze wijn-tomatensaus en gaar nog een dertigtal minuten in de oven.

Opdienen met een frisse salade en stokbrood.
Bron: Kroatie.org.

1 opmerking:

patas zei

bom, dá trabalho mas vou experimentar....!