donderdag 4 oktober 2007

Dierendag


GEFELICIFLAPSTAART LIEVE DIEREN!

Juffrouw Winter uit Brno in Tsjechië schreef in mei 1927 een belangrijke brief. Omdat je vaak niet weet wanneer je dieren jarig zijn, stelde zij voor om één dag per jaar speciaal aan de dieren te denken. Die brief stuurde zij naar Margaret Ford in Londen. Miss Ford was voorzitster van de wereldvereniging van de dierenbescherming. Zij vond het een prachtig idee en in 1929 tijdens een internationaal congres van verenigingen voor dierenbescherming in Wenen werd 4 oktober uitgeroepen tot internationale dag van het dier. Of dit waar is, is niet achter te komen, maar het is een goed verhaal.

4 oktober is ook de sterfdag van Sint-Franciscus van Assisi (1181-1226), de grondlegger van de kloosterorde der Franciscanen. Uit de verhalen over het leven van deze heilige zijn vooral die over zijn liefde voor de natuur en de dieren tot de verbeelding gaan spreken zowel bij katholieken als bij protestanten. Met name de uit de geschiedschrijving bekende preek van Franciscus tot de vogels heeft steeds opnieuw inspiratie gegeven. In de twintigste eeuw ontstond er een sterke opleving in de belangstelling voor Franciscus als dierenvriend en zodoende gedenken we zijn sterfdag, maar noemen we het dierendag.

In Nederland werd in 1930 voor het eerst dierendag gehouden. Vanaf dit jaar werd dierendag de belangrijkste dag in het jaar voor het houden van voorlichtingcampagnes.

Meer weten? Kijk op: Dierennieuws

1 opmerking:

patas zei

Só penso no Patas e na Luka, de resto não não quero saber de mais nenhum animal, já me basta aquele que eu sou. Basta, de animais. alias eu não animal sou um ser superior, não me mistura com essa malta. Eu não sei o que é um animal ! Alguém me pode dizer. É diferente de mim?